There is a license error on this site:
005056A1202D is not a valid mac-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Grønne tak og gjenbruk er gode miljøtiltak - Protan

Grønne tak og gjenbruk er gode miljøtiltak

Trenden med grønne og blå tak fortsetter med uforminsket styrke, skal vi dømme etter nominasjonene til Oslo Bys Arkitekturpris 2020. Protan har løsningene for å kunne oppfylle den grønne takdrømmen på en godkjent og trygg måte.

I fjor vant Vega Scene den gjeve Oslo Bys Arkitekturpris.

Det unike blågrønne taket på det nye kulturhuset ved Akerselva har fått mye oppmerksomhet, og var også blant kandidatene til Byggenæringens Innovasjonspris. Taket var et resultat av et pionersamarbeid mellom en rekke engasjerte aktører som utbygger Urbanium, Asplan Viak, takprodusenten Protan og sedumleverandøren Bergknapp.

Grønt skifte på taket

Blant 2020-finalistene til Oslo Bys Arkitekturpris ser man at trenden med å utnytte taket til grønne lunger, terrasser og vannfordrøyning fortsetter med uforminsket styrke i hovedstaden.

Et av de nominerte prosjektene til Oslo Bys Arkitekturpris for 2020 er Munthes gate 29 ved Frognerparken. Bygget i teglstein fra 1973 huset opprinnelig Institutt for Samfunnsforskning, men er nå blitt restaurert til lekre leiligheter med spennende utnyttelse av bygningens uteflater.

MUNTHES GATE 29: Ambisiøse planer for uteområdene til det gamle kontorbygget på Frogner er blant annet oppnådd med Protans supertakbelegg SE Titanium+. Foto: Åke E:son Lindman / R21 Arkitekter

«Dempet og tilbaketrukket fra fortauet strekker bygningen seg bakover og skaper spennende, grønne oaser på flere nivåer», skriver arkitektfirmaet R21 om hvordan de har tenkt utnyttelse av uteområdene.

For å sikre tette sjikt under terrasser og sedum er det benyttet Protan SE Titanium+, som er et ekstra slitesterkt takbelegg, spesialdesignet til bruk på grønne tak. Taktekkingen er gjort av Protan Entreprenørs Oslo-avdeling.

Fordrøyer vann ved Akerselva

I lista over påmeldte prosjekter til arkitekturkonkurransen finner vi også et splitter nytt blått tak bare et par hundre meter bortenfor Vega Scene.

Møllerveien 4 ligger plassert i enden av Vulkan-kvartalet hvor en bygning fra 1930 er komplettert med et nytt tilbygg. Her det Protan BlueProof på taket, som sikrer vannfordrøyning i et tett bebygget område rett ved Akerselva. Det er arkitektene i Aart som har tegnet det nye boligtårnet, mens Fredensborg Eiendom er utbygger. Også her har Protan Entreprenørs Oslo-avdeling stått for taktekking.

MØLLERVEIEN 4: Det nye boligtårnet ligger plassert i enden av Vulkan-kvartalet hvor det kompletterer en restaurert bygning fra 1930. Foto: AART Arkitekter

MØLLERVEIEN 4: Blått tak sikrer vannfordrøyning i et tett bebygget område ved Vulkan og Akerselva. Foto: AART Arkitekter

Gjenbruk og blågrønt i skjønn forening

Ved Tullinløkka er den nye bygningen til Oslo-universitetets juridiske fakultet, Domus Juridica, nominert til arkitekturprisen. Bak dette kvartalet ligger et spennende gjenbruksbygg i Kristian Augusts gate 13, som en del av den totale utbyggingen av Tullin-kvartalet i regi av Entra Eiendom.

«Kristian Augusts gate 13 blir vedlikeholdt samt rehabilitert etter sirkulære prinsipper og ombruk. Prosjektet skal gjennomføres som et pilotprosjekt hvor det forsøkes ombruk i stor skala, noe som vil kunne sette sitt preg på bygningen både utvendig og innvendig», skriver Entra på sine hjemmesider. Arkitekter på prosjektet er MAD Arkitekter.

KRISTIAN AUGUSTS GATE 13: Gjenbruk og sirkulærøkonomi – og blågrønt tak. Bærekraft i praksis i et spennende kontorbygg på baksiden av nye Domus Juridica på Tullinløkka. Illustrasjon: MAD Arkitekter

Her fortsetter også Protan sitt gode samarbeid med Asplan Viak om blågrønne takløsninger etter Vega Scene-suksessen. 

Her blir takflatene gjennomført med Protan BlueProof Green for å skape spennende og levende takflater, både funksjonelt og estetisk, for et kontorbygg som med sin gjenbruksfilosofi blir et unikt eksempel på bærekraft i praksis.

Les mer om Protans blågrønne takløsninger:

Nysgjerrig på blågrønne tak og hvordan Protan vekker bygninger til liv?

Vega Scene: Dette taket vil endre fremtidens byggebransje

Blågrønne tak: det beste av to verdener på toppen av byen

Bjørn Nordseth

Salgssjef, Tak og Membraner