Nå er alt klart for helårs skiopplevelser under tak

Skiløpere og alpinvirtuoser får tilgang til skiføre 365 dager i året når SNØ på Lørenskog åpner dørene 15. januar. Og nederst i bakken reiser det seg en ny skilandsby.

SNØ ser ut som en isbre der den velter seg ned åssiden et steinkast fra E6 rett ved bygrensen til Oslo. Her kan skientusiastene glede seg over en håndfull nedfarter for ulike nivåer og disipliner, en halvannen kilometer lang sløyfe for dem som foretrekker langrenn, en snowboard- og fristilpark og et eget område for nybegynnere. Temperaturen vil ligge på behagelige to til fire minusgrader og det er alltid vindstille forhold.

Dette hadde ikke vært mulig uten et tak som holder tett. Det har i seg selv vært en krevende oppgave: Protan Entreprenør AS som tekket det 32.000 kvadratmeter store taket – eller fire ganger Telenor Arena, om du vil – jobbet bokstavelig talt kontinuerlig i motbakke.

Snø ute og snø inne

- Å jobbe med å tekke taket på SNØ midtvinters med sterk vind og islagte takflater bød på utfordringer som virkelig har vist hva taktekkerne våre er laget av. Jeg er stolt av innsatsen de har vist, sier Kjetil Holtet, som ledet arbeidet som ble utført av Protan Entreprenørs avdeling på Dal ved Eidsvoll.

Les mer om SNØ-prosjektet.

I tillegg til å levere et tett tak i hundre prosent gjenvinnbar PVC og som sveises med varmluft i stedet for åpen flamme, har taket en helt spesiell estetisk utforming. Ved å kombinere fire ulike fargevarianter av det spesielt slitesterke takbelegget Protan SE 1.8, alle produsert hos Protan i Lier utenfor Drammen, bidrar det til å forsterke isbre-assosiasjonene for anlegget.

Smart og effektivt på badet

I bunnen av bakken er det i ferd med å reise seg en ny liten «skilandsby» med flere store boligprosjekter, blant annet Snølia og Tribunen. Området går også under navnet Lørenskog stasjonsby, og det er Selvaag Bygg som er utbygger. Her har hovedentreprenør Betonmast Boligbygg AS valgt Litex våtromsystem for anleggets 480 baderom basert på tidligere erfaringer med systemet.

Kortreiste materialer, lett vekt og en rask og enkel byggeprosess er bærekraftig for både miljø og vonde rygger. 25 års levetid skaper trygghet både for kvalitet og prosjektøkonomi på plassbygde bad.

– Vi har valgt våtromsystemet til Litex AS på grunn av totaløkonomi, fremdrift, kvalitet og HMS. Det er lette plater å jobbe med, og monteringen er enkel, sa prosjektleder Håvard Henriksen i Betonmast Boligbygg AS i en reportasje i Byggeindustrien i 2019.

Her bygges 188 bad uten smøremembran.

Trygghet fra skolebenken

Selve jobben med å bygge badene i Snølia, som er boligprosjektet som ligger nærmest «bakken», starter senere denne måneden. Som forberedelse til oppstarten har Betonmast-representanter gjennomført våtromskole på Litex-hovedkontoret i Sandefjord sammen med utførende entreprenør Brafas AS.

- Her fikk underentreprenører en gjennomgang av vårt veggsystem og våre fire ulike gulvløsninger, med hovedvekt på Litex Proffsystem med membranplate på vegg og banemembran på gulv, som er løsningen som er valgt for Snølia. I tillegg fikk de en god gjennomgang av de ulike type badene de kommer til å møte på prosjektet med detaljerte veggoppbygninger, samt hvordan de skal montere systemet i henhold til oppbygningen av badene, forklarer prosjektansvarlig Bobi Kazanovski i Litex.

- Samarbeidet med både hovedentreprenør og utførende har så langt gått knirkefritt. Vi er alle veldig engasjerte, og vi i Litex ser frem til et fremtidig samarbeid, legger Kazanovski til.

Nysgjerrig på Litex våtromskole?

  • Litex opplever at flere og flere håndverkere, arkitekter, rådgivende ingeniører og selvbyggere får øynene opp for de trygge, effektive og lønnsomme membransystemene sine. Ta kontakt med prosjektansvarlig Bobi Kazanovski på telefon 452 93 969 eller bobi.kazanovski@litex.no.