Miljøfyrtårnet over Mjøsa

I Brumunddal reiser det seg et uvanlig skue: et høyhus i tre - og det i verdensrekordhøyde!

Mjøstårnet er på mange måter et banebrytende bygg. Ved idylliske Mjøsa kommer bygget til å ruve over det omkringliggende landskapet og bli et signalbygg i lokalsamfunnet. På innsiden vil tårnet fylles med kontorer, leiligheter og et hotell med Hedmarks vakreste utsikten over Mjøsa, mens brumunddølingene får gleden av et splitter nytt badebasseng på bakkeplan. Men det mest oppsiktsvekkende er kontruksjonsmaterialet: høyhuset skal bli verdens høyeste trehus.

Tradisjon og nyvinning

Treverk er et unikt materiale med unike utfordringer: Blant annet kreves det beskyttelse mot fukt under byggeprosessen når etasjene står åpne for vær og vind. Tak- og membranspesialisten Protan har levert SE-belegg til underleverandør Ringsaker Vegg og Takelementer AS, som sto for konstruksjon av de prefabrikerte elementene brukt i bygget. Belegget er spesialbestilt og levert i en størrelse etter egne mål. Belegget ble lagt i hvert etasjeskille de 12 første planene, og holdt elementene tørre på byggeplassen.

Les mer om SE-belegg her

At en del av prosjektet er en svømmehall gjør fuktbeskyttelse til en prioritering også på lang sikt. Per Olav Hansen, avdelingssjef ved Protan Entreprenør på Gjøvik, forklarer hvorfor protans vakuumtak ble valgt som løsning for svømmehallen:

- Vakuumtak kan legges uten å risikere å lage hull i dampsperren, siden vi ikke bruker fester. Taket ligger “løst” og holdes fast av vakuumventiler; jo sterkere vinden blåser jo hardere suger taket seg fast. Taket er også raskere å legge siden du kan bruke bredere flak enn standard 1-meters bredde.

Resirkulering i praksis

Skog er en fornybar ressurs, som Norge har rikelig av. Biomassen i treverk binder opp store mengder Co2 som beholdes i materialet gjennom dets levetid. Til sammenligning er sementproduksjon regnet som en av verdens største kilder til C02-utslipp, og står for over fem prosent av verdens totale Co2-regnskap. Mjøstårnets miljøprofil vekker internasjonal oppsikt, samtidig som det viser at mulighetsrommet til tre ikke står tilbake for stål og betong.

Protan leverer også taket på toppen av selve tårnet. På 80 meters høyde ligger Protans SE 1,6mm belegg. Protans takbelegg var et naturlig valg for et signalbygg med en så tydelig miljøprofil. Protan er stolte av å ha jobbet mot og oppnådd sertifiseringer for det lave karbontrykket under produksjon, lavt miljøtrykk fra transport og lav andel råvarematerialenergi ute på taket. Når taket etter 30 år eller lenger må skiftes tar Protan belegget i retur, og benytter det i nye produkter. Slik driver Protan resirkulering i praksis.

Verdens høyeste trehus ferdigstilles i 2019.