Isbreen på Lørenskog vokser frem

På Lørenskog reiser det seg et spektakulært bygg. Norge skal få verdens største innendørs skianlegg.

Det innendørs skianlegget vil bestå av to kilometer langrennsløyper med kupert terreng og en alpinbakke som er 500 meter lang. Hovedbygget blir på hele 40.000 kvadratmeter!

Dimensjonene til anlegget som skal hete SNØ er imponerende: Alpinbakken får 90 meter fall og hele fire alpine nedfarter, selvsagt med tilhørende heiser. Blåpark med big jump legger til rette for spektakulære stunts. Barn får også sitt: et digert lekeområde. I tillegg skal anlegget ha alt som hører til, fra utstyrsutleie og kafeer til treningsanlegg. Skianlegget skal holde kjølige men behagelige -2 grader året rundt, og det loves nypreparerte løyper og at forholdene blir like bra hele året, uansett vær og føre på utsiden. Videre er det planlagt en stor mengde boliger, næring og hotell. Totalt har prosjektet en ramme på 3,5 milliarder kroner.

Taket
Det har vært mulig å følge byggeplassen live på et webkamera en god stund. Her kan du se hektisk aktivitet, anleggsmaskiner og håndverkere, og skjelettet av et imponerende bygg som reiser seg. I disse dager har arbeidet med det unike taket også begynt.

Arkitektenes visjon er enkel å identifisere: Et bygg som ligner en isbre som faller ned bakken. For å skape fargespillet som bidrar til illusjonen har entreprenøren valgt Protan SE-belegg i tre farger. Én hvit og to sjatteringer av grå. Fargene skal også gjentas i fasaden.

Her kan du følge med på byggeplassen live

Praktisk
Avdelingsleder i Protan Entreprenør avdeling Dal, entreprenøren som legger taket på Snø, er Kjetil Holtet. Han har et mer jordnært forhold til det estetiske:

- Vi følger en tegning og så legger vi tak, forklarer han.

Holtet forteller også at å bygge så stort og i en bratt oppoverbakke kommer med noen unike utfordringer for de sju montørene som står for monteringen:

- Det blir en annen arbeidsbelastning, så vi må tenke litt annerledes på HMS. Målet er at vi skal jobbe effektivt i vanlige åtte timers arbeidsdager.

Her kan du lese mer om hvordan Protan jobber med HMS

Valg av belegg
Til bygget, som til slutt blir omtrent fire ganger så stort som Telenor Arena, har entreprenøren valgt et tykkere Protan-belegg. Protan SE 1,6 er et robust og varig valg, som i likhet med andre Protan-belegg sveises med varmluft heller enn åpen flamme, et naturlig valg for store prosjekter.