There is a license error on this site:
005056A1202D is not a valid mac-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Hvordan temme damp og kondens på havets bunn - Protan

Hvordan temme damp og kondens på havets bunn

Senk et 26 meter langt betongrør fem meter ned i det ville Skagerrak-havet, sett inn et gourmetkjøkken og en champagnebar og inviter hundre gjester. Undervannsrestauranten Under er i sannhet en spektakulær idé som krever unike tekniske løsninger.

Som en klippe som stikker opp av den værharde sjøen på Lindesnes, tar Europas første undersjøiske restaurant Under i disse dager form. Neste vår kan du nyte middagen din på fem meters dyp blant stimer av fisk, drivende maneter, buktende tangskog og brusende hav når naturen er i opprør. Det eneste som skiller deg og torsken, pigghåen, hummerne og kråkebollene er en gedigen, 11 meter bred vegg av akrylglass.

Tøffe krav på fem meters dyp

- Under er et bygg med såpass spesielle forutsetninger at en vanlig dampsperre ikke ville fungert tilfredsstillende i en betonghimling på fem meters dyp, forklarer Jan Arve Ytterdahl.

Han jobber som prosjektleder i det sørlandsbaserte taktekker- og fasadefirmaet Ytterdahl, som har lang erfaring med Protans takløsninger. Han forteller at mange av de tekniske løsningene på bygget blir helt unike, da dette er det prisbelønnede arkitektkontoret Snøhetta sitt første undersjøiske bygg.

En av utfordringene har vært hvordan damp og kondens vil oppføre seg når man senker en 2000 tonn tung betongkonstruksjon delvis ned i det ville Skagerrak-havet. Byggherre utfordret derfor ekspertene i Ytterdahl for å se om de kunne komme opp med en løsning for den periskop-lignende bygningen som kommer til å gi begrepet havutsikt en helt ny mening.

Himlingen som skal kles med Protans RadonSafe membran er dimensjonert for tøffe forhold

Hendene over hodet

Den utradisjonelle løsningen fant de i Protans helsveisede radonmembran RadonSafe, som vanligvis brukes i bakken for å stoppe den farlige edelgassen. Membranen er praktisk talt helt diffusjonstett og dimensjonert for tøffe forhold, slik at de opptil hundre restaurantgjestene kan være trygge på at de kan nyte både utsikt, mat og vin uten å bli våte i bakhodet.

For Ytterdahl og Protan er det spennende å være en del av et prestisjeprosjekt som Under, spesielt fordi måten å jobbe med membranen på blir helt omvendt enn vanlig:

- Vi jobber egentlig opp-ned fra normalen. I stedet for å stå med krum rygg oppå et tak, arbeider vi heller med hendene over hodet. Det er en uvant øvelse, forteller Ytterdahl.

Dessuten finnes det knapt en eneste rett vinkel på den rørformede betongkonstruksjonen, noe som gjør montering og sveising ekstra utfordrende. Men med Ytterdahls ekspertise og Protans membraner vil damp og kondens holdes i sjakk slik at Under kan ferdigstilles og ønske sultne og skuelystne restaurantgjester velkommen i mars 2019.