En uvanlig sterk og elastisk 40-åring

I hele førti somre og førti vintre har det ligget der som en velgjører for den gamle Ekornes-fabrikken på Fetsund, i stekende sol, innhyllet i ville høststormer og med blytunge snøfall. Byggebransjen regner med at levetiden til et takbelegg er på inntil 30 år, men Protan-taket til møbelgiganten har ikke tenkt til å legge inn årene med det første.

Det var for 40 år siden, i 1978, at den nye Ekornes-fabrikken ved Glommas bredd så dagens lys. Etter en brann i de opprinnelige lokalene to år tidligere, ble det vedtatt å bygge nytt, og det skulle være brannsikkert. Derfor ble det valgt selvslukkende takbelegg fra Protan med betong i takkonstruksjonen og steinull som isolasjon, og det er slik bygningen har stått i fire tiår – og også i årene som kommer. Det er konklusjonen etter at taket nylig gjennomgikk en grundig inspeksjon.

Elastisk etter 40 år

Takbelegget har passert både 20- og 30-årstestene sine etter møysommelige inspeksjoner og tester. Når taket nå har rundet 40 år, inviterte Protan det britiske kontrollorganet BBA (British Board of Agrément) til Fetsund og Ekornes for å få en britisk sertifisering i tillegg til de norske godkjenningene. Med slipsantrukket inspektør flydd inn fra London, ble representative kvadratmetere av takbelegget skåret ut for laboratorieanalyser i England av Protans egne takentreprenører:

- Takbelegget er sterkt og elastisk den dag i dag. Men det mest imponerende er hvor enkelt det lar seg sveises etter alle disse årene når vi monterer nytt belegg over prøvestedet, forklarer Olav Haugerud, teknisk sjef hos Protan.

Protans entreprenører sveiser nytt belegg over prøvestedet

 

Forut for sin miljøtid

Ved å velge Protans takbelegg så langt tilbake som i 1978, var Ekornes dessuten forut for sin tid ved å få montert bransjens mest miljøvennlige takløsning. Sammenlignet med asfalttak og andre fordums produkter, har Protans takbelegg et betydelig mindre CO2-avtrykk, og selv sveisingen foregår med ren varmluft i stedet for åpen flamme. At det ikke har vært behov for å bytte takbelegg på 40 år gir også betydelig miljøgevinst. Nå gir taket tilbake ved å fungere som prakteksempel og sertifiseringsgrunnlag for den lange levetiden på Protans takbelegg.

Takbeleggets reinkarnasjon

Som på en furet, gammel mann som har levd et langt liv på sjøen, bak høvelbenken eller i åkeren, har taket på Fetsund både skjønnhetsflekker og rynker etter å ha stått i vær og vind i tiår. Likevel insisterer det på å holde tett, men en eller annen gang i fremtiden vil det unektelig bli modent for utskifting. Men tro ikke da at Protan demonterer og kjører belegget på dynga. Nei, da blir det gjenbrukt som nye produkter. Slik varer takbelegget fra Ekornes til evig tid samtidig som det bekrefter Protans sterke miljøposisjon.