Slik overlever hytta vinteren

Mange er flinke til å ta vare på huset i snø og kulde, men glemmer hytta på fjellet. Det kan koste deg dyrt.

Hvis det er lite snø der du bor, er det lett å glemme at hytta på fjellet allerede kan være fullstendig nedsnødd. Det kan fort koste skjorta.

– Selv om hytta er forsikret, er eier pålagt å fjerne snø jevnlig fra tak, vegger og terrasser for å forebygge og begrense skader. Hvis ikke kan erstatningen for skader reduseres. Dersom hytta totalskades kan det koste flere millioner å reparere eller gjenoppbygge, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring.

Folk slurver på hytta
Hytta står ofte tom i mange uker, og er ekstra sårbar for skader om vinteren.

– Hvert eneste år ser vi at folk slurver med å fjerne snø på hytta. Det er bare å ta en kjøretur i hvilket som helst hyttefelt på fjellet, så ser du nedsnødde hytter overalt, sier Erik Øyno, konsernsjef i tak- og membranselskapet Protan.

Han oppfordrer folk til å følge med på værmeldingen for hytteområdet, og alliere seg med naboen dersom det er vanskelig å ta turen regelmessig.

– Særlig eldre hytter har svake takkonstruksjoner. De tåler minst snø, så disse hytteeierne må være ekstra på vakt. Har du en sommerhytte som er stengt for vinteren kan det være lurt å bruke et lokalt vaktmesterselskap til å ta seg av snømåkingen. Ikke glem taket som er hyttas viktigste fasade, sier Øyno.

Her er fem tips som hindrer skader på hytta i vinter:

1. Måk taket for snø hver gang du er på hytta. Selv om det er lite snø når du drar hjem, kan det komme store nedbørsmengder før du er tilbake. La det ligge igjen 10 – 15 centimeter når du måker, slik at du ikke skader taket.

2. Se etter faresignaler på store snøbyrder på taket. Dersom det er vanskelig å åpne eller lukke dører og vinduer kan det være et tegn på for mye snø. Andre signaler er knirk, smell eller synlige nedbøyninger i konstruksjonen.

3. Steng av hovedkran og tøm alle rør når du forlater hytta i mer enn tre døgn. Hell gjerne litt frostvæske i toalett og vannlås.

4. La alltid litt varme stå på. Det skal helst være minimum 10 grader innendørs.

5. Steng igjen alle vinduer og luftekraner slik at ikke kald luft kommer inn. Det er fort gjort å glemme lufteluker i kjelleren hvor det kan ligge rør i nærheten.