Drøy jobb: Tekket et av Norges største lagerbygg i 30 grader og sol

Et tak mer enn to og en halv ganger så stort som Petersplassen i Roma og en spasertur på nesten halvannen kilometer for å komme rundt bygget. Det kan være vanskelig å ta inn over seg dimensjonene til det nye Europris-lageret som har reist seg i Østfold.

Like ved Mosseporten har en bygning av det gigantiske slaget i nylig sett dagens lys. Lavpriskjeden Europris er i ferd med å flytte inn i det største lageret som noensinne er oppført i én operasjon her til lands. Taket på logistikksenteret er på hele 60.000 kvadratmeter, som tilsvarer nesten ni fotballbaner, og på sitt høyeste ruver det bortimot 40 meter over bakken. Å tekke et tak som dette krever ekspertise og lang erfaring, og er en jobb for fagfolk – som Nordens største takentreprenør Protan Entreprenør.

YT-bilde Europris.png


I all slags vær

Vinteren som gikk var sjeldent streng og snøtung. Sommeren2018 går inn i historiebøkene som ekstremt varm og solrik. På det kaldeste ble det målt -21 grader, mens på høysommeren ble det arbeidsstopp da sola stod i senit og termometeret viste 30 grader.

Å tekke tak under slike forhold er krevende, men taktekkerne i Protan Entreprenør har holdt en imponerende fremdrift: til enhver tid har det vært 10-12 mann på taket for å få taket på mastodonten tett i god tid før julesnøen kommer til Østfold. Til sammen har de lagt ned 8500 arbeidstimer, fordelt på montering av 7000 pakker med isolasjon og tekking av 100 helikopterløftede paller med PVC-takbelegg produsert hos Protan i Drammen. For innfesting av takbelegget har tekkerne skrudd ned ikke mindre enn 120.000 festemidler.

Stordriftsfordeler i kø

- Man forstår simpelthen ikke dimensjonene på dette bygget før man står på toppen av det. Så stort er det, forteller Protans prosjektleder ved Protan Entreprenør Oslo, som var avdelingen som ble tildelt oppdraget.

Når prosjektene kommer i denne størrelsesordenen, ser man virkelig effekten av stordriftsfordeler ved Protans produkter. For det første er hele bygget tekket med Protans 1.6 mm takbelegg i gjenvinnbar PVC. Rullene med takbelegg er lette i vekt og inneholder hele 40 kvadratmeter hver. Det reduserer antall heisinger opp på tak, som kutter kostnadene rundt kran- eller helikopterleie. Det reduserer antall trailere fra produksjonslokalene, som sparer omgivelsene for trafikk og utslipp. Endelig reduserer det også antall løft for taktekkernes rygger og knær.

Like viktig er det at takbelegget sveises med varmluft. Det eliminerer brannfaren ved monteringen, og gjør taktekkernes jobb langt tryggere enn ved sveising med åpen flamme. Det betyr også at takbelegget kan sveises under alle værforhold, det være seg snøvær eller styrtregn.


Leveres på rekordtid

Prosjektlederen roser hovedentreprenør og oppdragsgiver A-Bygg for det tette og gode samarbeidet:
- Å konstruere et så stort bygg krever grundig planlegging av logistikk og fremdrift, for eksempel da vi skulle inn med helikopterløft av hundre paller takbelegg. Her har tett og god dialog med A-Bygg vært avgjørende.

Faktisk har samarbeidet med A-Bygg og andre underentreprenører vært så velfungerende at bygget, som var planlagt ferdig utvendig til våren neste år, ser ut til å stå klart allerede til jul. Det hører med til sjeldenhetene i byggebransjen generelt, og er kanskje ekstra oppsiktsvekkende når det gjelder en bygning i denne størrelsesordenen.

Snart stempler 250 ansatte inn på sin nye arbeidsplass, godt beskyttet fra snøfall og ekstremvarme, mens Protan Entreprenør allerede er i gang med nye takprosjekter.