Ventiflex under Bosporos

Ventiflex sørger for frisk luft i tunnelen under Bosporos-stredet gjennom byggeprosessen.

– Vi leverer ventilasjonssystemer over store deler verden, og er glade for å ekspandere ytterligere i det eurasiske markedet. Ventiflex fra Protan er et innovativt ventilasjonssystem som vil sørge for frisk luft i tunnelen gjennom hele byggeprosessen, til glede for alle tunnelarbeidere, sier Sales Director i Protan Ventiflex, Pål Fossum.

Under Bosporos-stredet bygges en 5,4 kilometer lang tunnel som forbinder den europeiske halvøya med motorveinettet på den asiatiske siden. Ventilasjonsløsningen Ventiflex Air er utviklet for tunneler og gruver verden over. Røret som er installert under Bosporos-stredet er 2,5 meter i diameter og produsert i et fleksibelt og mykt PVC-basert materiale som er vedlikeholdsfritt og kjemikalieresistent. Dersom en brann skulle oppstå er alle Ventiflex ventilasjonssystemer selvslukkende, og avgir ingen giftige gasser og røyk.

– Ventiflex ventilasjonssystemer er svært slitesterke, og kjennetegnes ved sin smidighet og lave vekt. Dette er en fordel i så komplekse byggeprosesser som tunnelbygging. Produktene kan også gjenbrukes, noe som er i tråd med vår miljøprofil, forteller Fossum. 

Den utvendige overflaten er belagt med en spesialutviklet PVC for å motstå skader og mekanisk slitasje, og er tykt nok til å beskytte tekstilen. Innvendig er Ventiflex Air konstruert for å gi lav luftstrømningsmotstand, og dermed bidra til å spare energi.

Den nye tunnelen bygges under havbunnen mellom Kazlicesme og Goztepe, og vil avlaste de to eksisterende broene over Bosporos-stredet. Trafikken skal gå i to høyder, og 120.000 biler er forventet å reise gjennom tunnelen hver dag. Den nye tunnelen forventes å redusere reisetiden mellom Kazlicesme og Goztepe fra 100 til 15 minutter.

Foruten den nye tunnelen for biler, bygges også en tredje bro over Bosporos for biler og jernbane. Byggeprosjektene er en del av de grandiose anleggene som skal gjøre Istanbul til en verdensby. Den tyrkiske regjeringen planlegger samtidig en ny kanal mellom Marmarahavet og Svartehavet for skipstrafikk, og en tredje storflyplass i Istanbul.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Pål Fossum
Sales Director Protan Ventiflex
+47 940 06 259
Pal.Fossum@protan.no