Vi må finne oss i mer ekstremvær, med økende nedbør og kraftige regnskyll. Det er de kraftige, brå bygene på Østlandet som vokser raskest, og det er de som gjør mest skade. Takene er derfor mer utsatt.
Hvis takene ikke jevnlig overvåkes og vedlikeholdes, kan det få katastrofale følger når kraftig regn møter tette sluk eller slitne skjøter.
Flate tak i Norge er dimensjonert for snølast og skal tåle nedbøren i seg selv. Men vær og vind kan likevel påvirke tilstanden på taket, og med årstidene følger ulike utfordringer.
Blader, løv og nedfall fra trær kombinert med mye høstnedbør er en klassisk dårlig kombinasjon for et tak. Det hoper seg opp med organisk materiale på taket, og sluk går ofte tett. Blir det liggende hauger av organisk avfall oppe på taket, kan det spire og gro godt på tak som i utgangspunktet ikke er ment å være grønne. Pollensesongen pleier også å synes godt på taket og i slukene.
Sterk sol og sommervarme kan påvirke sveiseskjøter, som i sin tur kan skape potensielle fuktskader som kan forplante seg nedover i bygningen. Store snømengder kan også påvirke takets tilstand, og er slukene allerede tette fra høstens løvfall, blir vårens snøsmelting en utfordring for evnen til å ta unna vannet.