LØSER FLOMPROBLEMER
Protan har utviklet et system som løser utfordringene med ekstrem nedbør; Protan BlueProof - et revolusjonerende vannfordrøyningssystem for nye og eksisterende tak.
Les merMed økt urbanisering og mer nedbør klarer ikke dagens avløpsnett i byer og tettsteder å håndtere overvannet.
Protan Blueproof er et revolusjonerende og Sintef-godkjent vannfordrøyningssystem på nye og eksisterende tak.
Protan BlueProof gjør det mulig å drenere vannet gradvis og kontrollert ned i avløpsnettet, slik at vi reduserer overbelastningen som fører til oversvømmelser og flomskader.
Systemet er Sintef-godkjent, utviklet med høy kompetanse, lang erfaring og gode tradisjoner innen taktekking
Det mest bærekraftige systemet for vannfordrøyning.
Det mest kostnadseffektive systemet sammenlignet med andre vannfordrøyningssystemer.
Systemet frigjør arealer som ellers ville blitt benyttet til overvannshåndtering.
Motta nyheter om BlueProof og andre produkter fra Protan
Protan har utviklet et system som løser utfordringene med ekstrem nedbør; Protan BlueProof - et revolusjonerende vannfordrøyningssystem for nye og eksisterende tak.
Les merForskerne ved Meteorologisk institutt er ikke i tvil; vi må ruste oss for ekstreme nedbørsmengder.
– Alt tyder på at vi kan forvente mer intens nedbør.
Protan tilbyr nødvendig opplæring for å utføre montering av BlueProof.
– Vi er til stede ved montering og sørger for å følge opp taktekker og entreprenør fra start til slutt.
Protan har utviklet et system som løser utfordringene med ekstrem nedbør; Protan BlueProof - et revolusjonerende vannfordrøyningssystem for nye og eksisterende tak. Protan BlueProof redefinerer takets betydning; vann på tak skal ikke lenger fortest mulig vekk – det skal fordrøyes.
De fleste tak er bygget for å tåle stor vekt, de kan derfor fordrøye avrenningen. Ved hjelp av Protan BlueProof får vi et funksjonelt tak, som gradvis og kontrollert fordrøyer vannet ned i avløpsnettet, slik at overbelastningen som fører til oversvømmelse og flomskader reduseres.
I Norden har flate tak en definert bæreevne, og kan i de fleste tilfeller tåle mer enn 300 mm nedbør per kvadratmeter, noe som tilsvarer hele 300 kilo.
Hvis vi har et vanlig flatt tak på 1000m2 , med et styrtregn på 50 mm på én time, vil det si at taket belaster avløpsnettet med 50 kubikkmeter vann i timen. Holder vi vannet igjen, vil vannet som bygges opp på taket tilsvare 50 kg pr kvadratmeter – altså bare 20 prosent av hva taket er konstruert for å tåle. Med Protan BlueProof fordrøyes dreneringen og det vil ta rundt et døgn før disse 50 kubikkmeterne med vann har kommet ned i avløpsnettet.
Protan BlueProof er bærekraftig, løsningen er miljøvennlig, har lang levetid og imøtekommer ikke bare dagens, men også fremtidens utfordringer knyttet til overvannshåndtering.
Protan tilbyr nødvendig opplæring for å utføre montering av BlueProof.
– Vi sørger for å kvalifisere de utførende fra start til slutt. I praksis betyr det at vi er til stede med våre interne teknikere på de første prosjektene, for å kvalifisere både takentreprenøren og taktekkere, forklarer Erik Øyno, Konsernsjef i Protan.
På forhånd skal entreprenør og taktekkere ha vært gjennom den obligatoriske utdanningen Takskole 1. For BlueProof følger det en tilleggsdel som skal bevisstgjøre de utførende på montering og funksjon som er knyttet til den nye teknologien. BlueProof er spesielt utviklet for å løse utfordringen med ekstrem nedbør, ved hjelp av overvannsfordrøyning.
For godkjenning fra SINTEF stilles det så krav til kvalifisering av utførende ledd. Det legges til rette et godt program for å sikre kompetanse.
– Blant annet innebærer det at teknikkere blir med fra start på de første prosjektene og kvalitetssikrer kompetansen. Det er ikke spesifikke krav til individuell opplæring. Vi er til stede på ett eller flere prosjekter, etter behov og avhengig av prosjektenes størrelse. Ved prosjektslutt gjennomfører vi funksjonstesting sammen med taktekkere, som er opptatt av å tilby den nødvendige kompetansen og tryggheten som trengs, forklarer Øyno. Protan tilbyr støtte og support hele veien.
Forskerne ved Meteorologisk institutt er ikke i tvil; vi må ruste oss for ekstreme nedbørsmengder.
– Alt tyder på at vi kan forvente mer intens nedbør med større og hyppigere flommer, sier Reidun G. Skaland, forsker ved Meteorologisk institutt.
– Været blir varmere og vi får endret flommønster.
Meteorologisk institutts beregninger viser en forventet økning i nedbørsmengden på 18 prosent frem til 2100, dersom utviklingen av klimagassutslipp fortsetter som i dag.
– Det vil bli en større økning perioder med styrtregn, enn i jevn årsnedbør, forklarer Skaland.
– Dessuten er det å anta at Nord-Norge og Østlandet er områdene som får mer ekstremvær i forhold til hva de har i dag.
Også Norsk Vann har dyptgående kunnskap om hva vi kan forvente av ekstremvær fremover.– Det er svært krevende å håndtere de ekstreme nedbørsmengdene vi har sett eksempler på de senere årene, sier Toril Hofshagen, direktør i Norsk Vann.
– I tettbygde strøk har overvannet i stor grad blitt ført bort i avløpsledninger og egne overvannsledninger, men ledningsnettet er ikke dimensjonert for å ta unna slike mengder som vi nå ser eksempler på.
Vi kan like det eller ikke; voldsomme nedbørsmengder, som kan gi store flomskader, er en del av vårt fremtidige værbilde. Vi må finne de gode løsningene nå.