There is a license error on this site:
005056A1202D is not a valid mac-address
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Slik skal flere unge få øynene opp for landets luftigste yrke - Protan

Slik skal flere unge få øynene opp for landets luftigste yrke

– Skal håndverksbransjene tiltrekke seg dagens ungdom, er de nødt til å ta ansvar og investere i kompetanseutvikling og se verdien av å lage gode opplegg for lærlinger.

Det sier Synnøve Wisløff Samuelsen, opplærings- og kompetanseansvarlig i tak- og membranspesialisten Protan, som er en av mange bedrifter som kjemper om kandidatene som har valgt seg bygg- og anleggsbransjen som utdanning.

Les også: Lærlingene kommer ikke av seg selv

Samuelsen og Protan har derfor erkjent at for å tiltrekke seg de unges oppmerksomhet og åpne øynene deres for taktekkeryrket, må det satses skikkelig på både synlighet og kompetanseutvikling allerede på ungdomsskoletrinnet:

 Vi erfarer at bygg- og anleggselever flest vil bil snekkere, rørleggere og elektrikere, mens takfaget har havnet i deres skygge, til tross for den gode utsikten. Derfor har vi begynt å jobbe målrettet for å øke rekrutteringen til taktekkerfaget, blant annet ved å synliggjøre oss på de stedene ungdom som står ovenfor viktige utdanningsvalg besøker, forteller Samuelsen.

Et slikt sted er yrkesmesser for ungdomsskoletrinnet, som i forrige uke da 9. klassinger fra hele drammensdistriktet var invitert til bygg- og anleggslinjen på Åssiden videregående skole i Drammen for å få en prøvesmak på de ulike fagretningene man kan ta med et praktisk utdanningsløp. Da kjente Samuelsen og Protan sin besøkelsestid, og stilte opp med to lokale lærlinger i sving med sveiseapparater på en takmodell for å vise frem yrket.

IMG_1963.JPG

Blikkenslagermester og prosjektleder Trond-Otto Oseberg i Buskerud Blikk snakker engasjert om Norges luftigste yrke til en av mange ungdomsskoleklasser, mens Protans lærling Sondre Almerud Øy sveiser takbelegg. (Foto: Protan AS)

Gikk du glipp av denne? Nå åpnes dørene til dypet

Trives på taket

 Jeg hadde ikke trodd det om meg selv, men å jobbe som taktekker har faktisk gjort meg til et friluftsmenneske!

Slik kommenterer Ingvild Fjellheim, lærling i Protan Entreprenørs avdeling på Sem i Vestfold, spørsmålet om hvordan det er å velge yrke der du ofte jobber ute i vær og vind uansett årstid. Hun er én av Protans foreløpig få lærlinger, og den eneste jenta, og synes godt blant nysgjerrige ungdomsskoleelever i de rosa arbeidsbuksene sine.

 Også må du få med at det er deilig å ha et så praktisk og aktivt yrke at når jeg kommer hjem fra jobb, er jeg allerede ferdig med trening OG er brunere enn alle vennene mine!

Mens lærlingen å demonstrere varmluftsveising av Protans takbelegg i PVC så røyken står, legger Samuelsen ut om ansvaret bransjen selv må ta for å tiltrekke seg kandidater som Fjellheim. Hun viser til ferske tall fra Byggenæringens Landsforening, som sier at halvparten av alle bedriftene i byggebransjen har samme behov – halvparten av alle aktører ønsker å øke antall ansatte de nærmeste månedene. Samtidig er det bare fire prosent som melder at de planlegger å nedbemanne i samme periode, før Samuelsen spør:

 Men hvor skal våre nye kolleger rekrutteres fra?

Ungdommens kjennskap til Norges luftigste yrke skal med andre ord styrkes, for å vise våre unge lovende om at taktekker er et godt, spennende og sikkert yrkesvalg. Men da er det ikke nok med lovord fra Protans lærlinger og Samuelsens brennende engasjement for ung og attraktiv ungdom.

IMG_1990.JPG

Les også: Her bygges et miljøfyrtårn i verdensklasse

Å skape en slik synlighet og bevisstgjøring er et stort lerret å bleke og som krever samhandling på tvers av hele takbransjen, og man er avhengig av at alle gode krefter på feltet bidrar til å sikre bransjens fremtid og konkurranseevne nasjonalt og internasjonalt. Derfor samarbeider Protan aktivt med flere taktekkerfirmaer i store deler av Norge. Det er etablert tre regionale Takforum rundt i Norge, der aktører i bransjen, opplæringskontorer og TEF (Takentreprenørenes Forening) jobber målrettet for å øke rekrutteringen til taktekkerfaget.

Bransjesamarbeid er nøkkelen

På yrkesmessen på Åssiden stod sågar Protan Entreprenør skulder mot skulder med bedrifter de vanligvis konkurrerer med, både om de samme oppdragene og de attraktive, men dessverre altfor få, taktekkerne.

 At vi står her på lag med blant andre Icopal, Takmesteren og Buskerud Blikk viser at vi er kommet et lite, men viktig stykke på vei. Jeg mener at nøkkelen til å sikre bransjens fremtid og attraktivitet er å ta ansvaret sammen for å fange opp de unge og tenke kompetanseutvikling, for lærlingene kommer ikke av seg selv, avslutter Samuelsen idet nok en ungdomsskoleklasse inntar taktekkerstanden.

Synnøve WS_red.jpg
Protans Synnøve Wisløff Samuelsen brenner for å investere i kompetanseutvikling hos ungdom som velger yrkesfag.